14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας

14ο Πανελλήνιο Συνέδριο Μαιευτικής και Γυναικολογίας

Αγαπητές και αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με μεγάλη χαρά και εκ μέρους όλων των μελών της Οργανωτικής Επιτροπής, σας ανακοινώνω τη διοργάνωση του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου Μαιευτικής και Γυναικολογίας, που θα διεξαχθεί στις 31 Μαΐου έως 3 Ιουνίου 2018, στο Μέγαρο Μουσικής στην Αθήνα.

Η Επιστημονική Επιτροπή, έχοντας ως κύριο μέλημα την πλήρη ενημέρωση στις αλματώδεις εξελίξεις στον τομέα της Μαιευτικής-Γυναικολογίας αλλά και όλων των υποειδικοτήτων αυτής, έχει φροντίσει για την κατάρτιση ενός προγράμματος, εξαιρετικά υψηλού επιστημονικού ενδιαφέροντος, το οποίο θα αποτελείται από Στρογγυλά Τραπέζια, Κλινικά Φροντιστήρια, Ελεύθερες και ηλεκτρονικά Αναρτημένες Ανακοινώσεις (e-Posters), αλλά και Δορυφορικά Συμπόσια και Διαλέξεις, Meet the Experts  και άλλα.

Ευελπιστούμε ότι θα έχουμε την ενεργό συμμετοχή όλων σας, στις εργασίες του 14ου Πανελληνίου Συνεδρίου της Μαιευτικής και Γυναικολογίας και σας ευχαριστούμε για την συνεχιζόμενη θετική σας ανταπόκριση.
Με εκτίμηση,

Δημήτριος Λουτράδης
Πρόεδρος Ε.Μ.Γ.Ε.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΑ


Ημερομηνίες Συνεδρίου        31 Μαΐου – 3 Ιουνίου 2018
Έναρξη Υποβολής Εργασιών        1 Δεκεμβρίου 2017
Ημερομηνία Λήξης Υποβολής Εργασιών        30 Ιανουαρίου 2018
Τελευταία προθεσμία μειωμένης εγγραφής        30 Ιανουαρίου 2018

ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ ΣΥΝΕΔΡΙΟΥ

Για οποιαδήποτε πληροφορία σχετικά με την Υποβολή Περιλήψεων, το Επιστημονικό Πρόγραμμα, την Εγγραφή σας στο Συνέδριο και την Διαμονή σας, σας παρακαλούμε όπως επικοινωνήσετε με την Γραμματεία του Συνεδρίου: (info@era.gr)

Για εγγραφή/διαμονή πατήστε ΕΔΩ

Συγγραφή τόμου με θέμα «40 χρόνια Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία»

Αγαπητέ συνάδελφε και μέλος της ΕΜΓΕ,

Είμαι στην ευχάριστη θέση να σας ανακοινώσω την απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής Εταιρείας (ΕΜΓΕ) για την συγγραφή τόμου με θέμα «40 χρόνια Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία» με την ευκαιρία της επετείου της Εταιρείας μας.

Η πλούσια ιστορία της ΕΜΓΕ διαμορφώθηκε και διαμορφώνεται από το σύνολο της Ελληνικής Μαιευτικής και Γυναικολογικής κοινότητας και οφείλει να γίνει κτήμα όλων των μελών της και να λειτουργεί ως πηγή έμπνευσης, ενθουσιασμού και υπευθυνότητας στην καθημερινή επιτέλεση των καθηκόντων μας.

Continue reading “Συγγραφή τόμου με θέμα «40 χρόνια Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία»”

Ενημέρωση για το εμβόλιο εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΜΑΙΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΓΥΝΑΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ
Μέλος της FIGO & του EBCOG

Αθήνα, 23 Δεκεμβρίου 2015

Αγαπητά μέλη,

Στη χώρα μας το εμβόλιο έναντι του Iού των Ανθρωπίνων Θηλωμάτων (HPV ) είναι ενταγμένο στα υποχρεωτικά εμβόλια που προτείνει το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών και μάλιστα από τον Ιανουάριο του 2015 υπάρχουν νεότερες εξελίξεις που αφορούν τη σύσταση και αποζημίωση του εμβολίου έναντι του HPV. Καταρχήν, για την εγκαιρότερη πρόληψη η ηλικία έναρξης της σύστασης εμβολιασμού μετατέθηκε από τα 12 στα 11 έτη.

Continue reading “Ενημέρωση για το εμβόλιο εναντίον του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV)”

Άσκηση στην Κύηση

Πλεονεκτήματα

Μητέρα: Η άσκηση βοηθάει πολλές γυναίκες να προσαρμοσθούν καλύτερα στις φυσιολογικές αλλαγές που συμβαίνουν στη διάρκεια της κύησης. Ανακουφίζει επίσης σε αρκετές περιπτώσεις από πόνους στη μέση και περιορίζει το αίσθημα κόπωσης και το οίδημα στα πόδια και τα χέρια. Βελτιώνεται επίσης ο μυϊκός τόνος και η δύναμη και γίνεται έτσι πιο εύκολη η μετακίνηση στη διάρκεια της εγκυμοσύνης και ιδιαίτερα στο τρίτο τρίμηνο.
Continue reading “Άσκηση στην Κύηση”

Εμβρυικές Κινήσεις

Οι περισσότερες γυναίκες καταλαβαίνουν τις πρώτες κινήσεις του μωρού περίπου στην 16η με 20η εβδομάδα κυήσεως. Ωστόσο, όταν πρόκειται για την πρώτη εγκυμοσύνη τότε γίνονται αντιληπτές κατά κανόνα πιο αργά, μετά την 20η εβδομάδα. Αντίθετα όταν υπάρχει προηγούμενη κύηση, τότε οι πρώτες κινήσεις μπορεί να γίνουν αντιληπτές από την 16η εβδομάδα.
Continue reading “Εμβρυικές Κινήσεις”

Κύηση και Ταξίδι με Αεροπλάνο

Η περιστασιακή χρήση του αεροπλάνου ως μέσου μεταφοράς κατά την κύηση θεωρείται γενικά ασφαλής, καθώς πρόσφατες μελέτες δεν καταδεικνύουν αυξημένο κίνδυνο για αρνητική έκβαση της κυήσεως μεταξύ των γυναικών αυτών. Οι περισσότερες αεροπορικές εταιρείες επιτρέπουν στις έγκυες να ταξιδεύουν μέχρι την 36η εβδομάδα της κυήσεως. Ορισμένες, βέβαια, απαγορεύουν στις έγκυες, αρκετά ενωρίτερα, να πετούν σε διεθνείς πτήσεις, ενώ κάποιες απαιτούν βεβαίωση μαιευτήρος-γυναικολόγου που να επιβεβαιώνει την ηλικία της κυήσεως και τη δυνατότητα συμμετοχής της συγκεκριμένης εγκύου σε αεροπορική πτήση.
Continue reading “Κύηση και Ταξίδι με Αεροπλάνο”

Αλκοόλ και Eγκυμοσύνη

Πως επηρεάζει το αλκοόλ την εγκυμοσύνη;

Όταν μια έγκυος καταναλώνει αλκοόλ, τότε αυτό μέσω του πλακούντα περνάει στο αίμα του εμβρύου. Τακτική κατανάλωση αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να οδηγήσει σε ένα πλήθος επιπλοκών για το παιδί τόσο στη νεογνική όσο και στην παιδική και εφηβική ηλικία. Ακόμα και η κατανάλωση αλκοόλ πριν τη σύλληψη μπορεί να επηρεάσει το νεογνό. Η διακοπή του αλκοόλ στη διάρκεια της εγκυμοσύνης βελτιώνει την κατάσταση, αλλά πάντα υπάρχει ο κίνδυνος να έχει γίνει μια ανεπανόρθωτη βλάβη.

Continue reading “Αλκοόλ και Eγκυμοσύνη”

Κολπική Αιμόρροια και Πόνος σε Αρχόμενη Εγκυμοσύνη

Η εμφάνιση αιμόρροιας από τον κόλπο είναι συχνό σύμπτωμα σε αρχόμενη εγκυμοσύνη και δε σημαίνει ότι υπάρχει πάντοτε κάποιο σοβαρό πρόβλημα. Ωστόσο, η κολπική αιμόρροια μπορεί να αποτελεί προειδοποιητικό σημάδι επερχόμενης αποβολής. Βέβαια, εάν οι εξετάσεις – κλινικές και εργαστηριακές – αποβούν φυσιολογικές, χωρίς την ανάδειξη σαφούς αιτίας για την αιμορραγία, τότε δεν συντρέχει λόγος ανησυχίας.

Continue reading “Κολπική Αιμόρροια και Πόνος σε Αρχόμενη Εγκυμοσύνη”

Ενδομητρίωση

Τι είναι η ενδομητρίωση;

Η ενδομητρίωση είναι μια κατάσταση κατά την οποία αναπτύσσεται ιστός παρόμοιος με αυτόν του ενδομητρίου της μήτρας σε διάφορες θέσεις εκτός της μήτρας. Οι πιο συχνές θέσεις εμφάνισης είναι στα εξαρτήματα (ωοθήκες, σάλπιγγες) και στους συνδέσμους της μήτρας (ιερομητρικοί σύνδεσμοι). Άλλες εντοπίσεις μπορεί να είναι οπουδήποτε μέσα στην πύελο, ενώ μπορεί να προσβάλλει ακόμη και το έντερο ή την ουροδόχο κύστη.

Continue reading “Ενδομητρίωση”