21ο Πανελλήνιο Συνέδριο Περιγεννητικής Ιατρικής (3-5/6/2022)

Αγαπητοί Συνάδελφοι,

Με ιδιαίτερη ευχαρίστησησας προσκαλούμε να λάβετε μέρος στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής (ΕΕΠΙ), το οποίο διεξάγεται στην Αθήνα, στις 3- 5 Ιουνίου 2022 στο Ξενοδοχείο Grand Hyatt Athens.

Με την ευκαιρία των 45 χρόνων από την ίδρυση της ΕΕΠΙ θα τιμήσουμε εξέχοντα μέλη της Ελληνικής και Διεθνούς Περιγεννητικής Κοινότητας, που οι παλαιότεροι συνάδελφοι θα ξανασυναντήσουν και οι νεότεροιθα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν.

Στο Συνέδριο μαζί με τα μεγάλα θέματα που απασχολούν την Περιγεννητική Ιατρική, μέθοδοι πρόληψης, διάγνωσης και θεραπείας παθολογικών καταστάσεων της μητέρας, του εμβρύου και του νεογνού, θα παρουσιαστούν και θέματα σχετικά με την πανδημία COVID-19,που χαρακτηρίζει τα 2 τελευταία χρόνια που μεσολάβησαν από το προηγούμενο συνέδριο μας. Η ΕΕΠΙ είχε ισχυρή παρουσία με ημερίδες και κατευθυντήριες οδηγίες, συνεχώς επικαιροποιούμενες, και στο συνέδριο, σε συνέχεια της δραστηριότητας μας, θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για τις τελευταίες εξελίξεις.

Διεθνούς εμβέλειας προσκεκλημένοι επιστήμονες, πρωτοπόροι στην ειδικότητα τους και δεκάδες καταξιωμένοι εισηγητές, θα μας παρουσιάσουν τις τελευταίες εξελίξεις στον τομέα τους και θα υπάρχει χρόνος για συζητήσεις και ανταλλαγή απόψεων μεταξύ των επαγγελματιών υγείας που ασχολούνται με την προστασία της υγείας της εγκύου, του αναπτυσσόμενου εμβρύου και του νεογέννητου.

Το πρόγραμμα θα πλαισιώνεται από προσυνεδριακά βιωματικά κλινικά φροντιστήρια, με υψηλούς εκπαιδευτικούς στόχους. Παράλληλα, θα δοθεί η ευκαιρία στους συμμετέχοντεςεπιστήμονες-ερευνητές, παλαιοτέρους και νεότερους,  να παρουσιάσουν τις επιστημονικές τους μελέτες -κλινικές και ερευνητικές- σε προφορική ή ηλεκτρονικά αναρτημένη παρουσίαση. Κατά τη διάρκεια τόσο του επιστημονικού προγράμματος, όσο και των κοινωνικών εκδηλώσεων, θα δοθεί η ευκαιρία διεύρυνσης των επαγγελματικών – επιστημονικών συνεργασιών και δικτύωσης με συναδέλφους συναφών ειδικοτήτων ιδιαίτερα για τους νέους επιστήμονες.

Εκ μέρους του Διοικητικού Συμβουλίου, της Επιστημονικής και Οργανωτικής Επιτροπής σας προσκαλώ στο 21ο Πανελλήνιο Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρείας Περιγεννητικής Ιατρικής.

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Η Πρόεδρος της ΕΕΠΙ

Αντωνία Χαρίτου

5ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ένωσης Μαιευτήρων Γυναικολόγων Ελλάδος (8-11/9/2022)

Φορέας οργάνωσης: Ένωση Μαιευτήρων-Γυναικολόγων Ελλάδος

Ημερομηνία διεξαγωγής: 8 – 11 Σεπτεμβρίου 2022

Τόπος: Royal Olympic Hotel, Αθήνα

Πρόεδρος Συνεδρίου: Dr. Λουκάς Κλέντζερης

Web site: www.mdcongress.gr

7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδικής & Εβηφικής Γυναικολογίας (23-25/9/2022)

Η Ελληνική Εταιρείας Παιδικής και Νεανικής Γυναικολογίας, διοργανώνει σε συνεργασία με  την Μαιευτική & Γυναικολογική Κλινική του Πανεπιστημίου Πατρών το 7ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παιδικής και Εφηβικής Γυναικολογίας 23-25 Σεπτεμβρίου 2022 , στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό  κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών.

Πληροφορίες – εγγραφές : https://mdcongress.gr/event/7-paidikis-2022/

3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθήσεων του Γυναικείου Κατώτερου Ουρογεννητικού Συστήματος και της περιοχής του Πρωκτού (21-23/10/2022)

Φορέας οργάνωσης: Ελληνική Εταιρεία Κατώτερου Γεννητικού Συστήματος

Ημερομηνία διεξαγωγής: 21 – 23 Οκτωβρίου 2022

Χώρος διεξαγωγής: Divani Caravel Hotel, Αθήνα

Web site: www.mdcongress.gr


Αγαπητές και Αγαπητοί  Συνάδελφοι,

 

Με ιδιαίτερη χαρά σας προσκαλούμε να συμμετάσχετε στο «3ο Πανελλήνιο Συνέδριο Παθήσεων του Γυναικείου Κατώτερου Ουρογεννητικού Συστήματος και της Περιοχής του Πρωκτού», που θα γίνει στην Αθήνα (Ξενοδοχείο Divani Caravel) 21, 22 και 23 Οκτωβρίου 2022.

Το Συνέδριο αφορά ιατρούς διαφορετικών ειδικοτήτων που ασχολούνται με νοσήματα της συγκεκριμένης περιοχής του σώματος της γυναίκας.

Στόχος είναι η επιστημονική συνεργασία μεταξύ των ιατρών και η ανταλλαγή απόψεων για την πρόληψη, τη διάγνωση και τη θεραπεία νοσημάτων και διαταραχών του κατώτερου ουρογεννητικού συστήματος της γυναίκας και της περιοχής του πρωκτού, όπως οι προκαρκινικές αλλοιώσεις και οι καρκίνοι, οι λοιμώξεις, τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, οι δερματοπάθειες, οι φλεγμονές, και οι ατοπικές αντιδράσεις, τα σύνδρομα χρόνιου άλγους, οι ανατομικές και λειτουργικές διαταραχές και παραμορφώσεις του πυελικού εδάφους, το ουρογεννητικό σύνδρομο της εμμηνόπαυσης, η σεξουαλική δυσλειτουργία, αλλά και ζητήματα που αφορούν στις σύγχρονες ιατρικές μεθόδους αντιγήρανσης και αναζωογόνησης της περιοχής.

Η επιστημονική συνεργασία μεταξύ συναφών ειδικοτήτων (ασθενοκεντρική προσέγγιση) θεωρείται σήμερα ο καλύτερος τρόπος για την πρόληψη και αντιμετώπιση των προβλημάτων υγείας. Για τον σκοπό αυτό στο Συνέδριο θα συμμετάσχουν εκλεκτοί συνάδελφοι διαφορετικών ειδικοτήτων, όπως Γυναικολόγοι, Δερματολόγοι-Αφροδισιολόγοι, Ενδοκρινολόγοι, Μικροβιολόγοι, Ουρολόγοι, Χειρουργοί-Πρωκτολόγοι, και άλλοι επιστήμονες που εξειδικεύονται σε παθήσεις του γυναικείου κατώτερου ουρογεννητικού συστήματος και της περιοχής του πρωκτού.

Το πρόγραμμα του Συνεδρίου περιλαμβάνει διαλέξεις, συζητήσεις στρογγυλής τράπεζας, αντιπαραθέσεις και διαδραστικές συνεδρίες. Περιλαμβάνει επίσης παρουσιάσεις περιστατικών που έχουν επιλεγεί κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να αναδείξουν τις δυσκολίες και τα διλήμματα που πολλές φορές προκύπτουν στην κλινική πράξη. Σκοπός είναι να βοηθηθεί ο κλινικός ιατρός να διαχειρίζεται πιο αποτελεσματικά τα ιδιαίτερα προβλήματα που προκύπτουν στην καθημερινότητα.

Πιστεύουμε ότι η γόνιμη ανταλλαγή απόψεων μεταξύ εξειδικευμένων ιατρών, με βάση τα δεδομένα της σύγχρονης έρευνας, την επιστημονική τους εμπειρία και τις διεθνείς κατευθυντήριες οδηγίες, θα συμβάλλει στην καλύτερη επιμόρφωση όλων μας και στην προαγωγή της γυναικείας υγείας.

 

Με συναδελφικούς χαιρετισμούς

Ο Πρόεδρος της Οργανωτικής Επιτροπής

 

Αλέξανδρος Ε. Μορτάκης

Μαιευτήρας Γυναικολόγος

8ο Πανελλήνιο Συνέδριο Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης (25-27/11/2022)

Φορέας οργάνωσης: Ελληνική Εταιρεία Γυναικολογικής Ενδοσκόπησης

Ημερομηνία διεξαγωγής: 25 – 27 Νοεμβρίου 2022

Τόπος: Crowne Plaza, Αθήνα

Πρόεδρος Συνεδρίου: Καθηγητής Αθανάσιος Πρωτοπαπάς

Web site: www.mdcongress.gr

Ενημέρωση κοινού για πιθανά ερωτήματα προς την εταιρεία Μαιευτικής Γυναικολογίας

Η Ελληνική Μαιευτική Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ) είναι μια επιστημονική εταιρεία η οποία δεν μπορεί να δίδει πληροφορίες για κλινικά προβλήματα που αφορούν ασθενείς.

Για οποιαδήποτε απορία σχετικά με μαιευτικά και γυναικολογικά θέματα, οι ασθενείς οφείλουν να απευθύνονται στους θεράποντες γιατρούς τους. Η ΕΜΓΕ, στην ιστοσελίδα της, παρέχει κατευθυντήριες οδηγίες προς τους Μαιευτήρες Γυναικολόγους για τις πιο συχνές παθήσεις στη μαιευτική γυναικολογία.

Μετά τιμής,

Ο Γεν. Γραμματέας
Δρ. Π.Πετρόπουλος

Ο Πρόεδρος
Καθηγητής Δ.Λουτράδης

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ: ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΓΕ

 

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ
 ΘΕΜΑ: «ΔΙΕΘΝΗΣ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΗ ΤΗΣ ΕΜΓΕ»

 

Την 28/10/2021 πραγματοποιήθηκαν εκλογές στη FIGO (Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής) για την ανάδειξη  του νέου Διοικητικού Συμβουλίου. Την ΕΜΓΕ εκπροσώπησε ο πρόεδρός της Καθηγητής Δ. Λουτράδης. Για πρώτη φορά από συστάσεως της FIGO, η ΕΜΓΕ πέτυχε να εκπροσωπηθεί στο ΔΣ και μάλιστα διπλά. Έτσι, αφενός εξελέγη στο ΔΣ o Καθηγητής Βασίλης Ταρλατζής, πρώην Πρόεδρος της ΕΜΓΕ και νυν Πρόεδρος της EBCOG, ως Regional Trustee εκπροσωπώντας την Ευρώπη και αφετέρου η ΕΜΓΕ, εκπροσωπούμενη από τον Καθηγητή Δημήτρη Λουτράδη, εξελέγη Μέλος στο Council. Οι τιμητικές αυτές εκλογές  σε αυτόν τον οργανισμό αντανακλούν την εκτίμηση και την αποδοχή της παγκόσμιας κοινότητας των Μαιευτήρων Γυναικολόγων προς τους Έλληνες συναδέλφους τους. Η ΕΜΓΕ, με την ενεργό συμμετοχή της στη FIGO θα έχει την ευκαιρία να παίξει σημαντικό ρόλο τα επόμενα χρόνια στο  παγκόσμιο γίγνεσθαι της Μαιευτικής και Γυναικολογίας, συμβάλλοντας στην βελτίωση της υγείας των γυναικών και των νεογνών.
[Θα πρωτοστατήσει στις επερχόμενες αποφάσεις για τον παγκόσμιο σχεδιασμό των κατευθυντηρίων οδηγιών και των πρωτοκόλλων για την βελτίωση της υγείας των Γυναικών.]

Σχετικά με την Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία (ΕΜΓΕ)

Η Ελληνική Μαιευτική και Γυναικολογική Εταιρεία ιδρύθηκε το 1975, από διακεκριμένους επιστήμονες, και σήμερα είναι η κορυφαία επιστημονική εταιρεία, με έντονη δράση τόσο στον Ελληνικό όσο και στον διεθνή χώρο, διοργανώνοντας και συμμετέχοντας σε μεγάλες επιστημονικές εκδηλώσεις, προάγοντας με αυτόν τον τρόπο τον εκπαιδευτικό και ενημερωτικό της χαρακτήρα.

Τα σημερινά ενεργά μέλη της ΕΜΓΕ ανέρχονται στα 1500, και αντιπροσωπεύουν όλες τις υποειδικότητες της Μαιευτικής και Γυναικολογίας (Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή, Γυναικολογική Ογκολογία, Εμβρυομητρική Ιατρική και Ουρογυναικολογία). Όραμα του ΔΣ, είναι η ΕΜΓΕ να παραμείνει πρωτοπόρος εταιρεία της Μαιευτικής και Γυναικολογίας δημιουργώντας τις κατάλληλες συνθήκες για την συνεχή επιμόρφωση των Μαιευτήρων Γυναικολόγων, οργανώνοντας μετεκπαιδευτικές επιστημονικές εκδηλώσεις, και προγράμματα συνεχούς εκπαίδευσης.

Επίσης, κύριο μέλημα της ΕΜΓΕ είναι η αναμόρφωση του προγράμματος εκπαίδευσης των ειδικευομένων ιατρών. Σε αυτό τον ευαίσθητο τομέα σε συνεργασία με την European Board and College of Obstetrics and Gynecology (EBCOG) έχει προτείνει στις κρατικές υπηρεσίες ένα ολοκληρωμένο πανελλήνιο σύγχρονο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εκπαίδευσης.

Σχετικά́ με την FIGO (  Διεθνής Ομοσπονδία Γυναικολογίας και Μαιευτικής)

Η FIGO είναι ένας παγκόσμιος οργανισμός που εκπροσωπεί 130  Εταιρείες Μαιευτικής Γυναικολογίας . Μέλη της είναι με σχεδόν ένα εκατομμύριο γυναικολόγοι και μαιευτήρες , που σκοπό έχουν  για να διασφαλίσουν την υγεία όλων των γυναικών, σε όλη την υφήλιο .

Ως μέρος του οράματός της ότι οι γυναίκες όλου του κόσμου επιτυγχάνουν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα σωματικής, ψυχικής, αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας και ευεξίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους, η FIGO ηγείται σε δραστηριότητες παγκόσμιου προγράμματος, με ιδιαίτερη έμφαση στην υποσαχάρια Αφρική και τη Νοτιοανατολική Ασία . Παρέχει επίσης ενίσχυση ικανοτήτων, εκπαίδευση και κατάρτιση για τις κοινωνίες-μέλη μας.

Επιπλέον, το FIGO υποστηρίζει σε παγκόσμια σκηνή, ειδικά σε σχέση με τους Στόχους Βιώσιμης Ανάπτυξης (SDGs) που αφορούν την αναπαραγωγική, μητρική, νεογνική , υγεία των παιδιών και των εφήβων και τις μη μεταδοτικές ασθένειες (SDG3). Εργάζεται επίσης για να βελτιώση  των συνθηκών για την επίτευξη των αναπαραγωγικών και σεξουαλικών τους δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης του ακρωτηριασμού των γεννητικών οργάνων και της έμφυτης βίας (SDG5).

Η FIGO έχει επίσημες σχέσεις με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και συμβουλευτικό καθεστώς με τα Ηνωμένα Έθνη (ΟΗΕ) και  συνεργασία με διάφορους οργανισμούς για την προώθηση της ευημερίας των γυναικών.

Η FIGO ιδρύθηκε το 1954 από εκπροσώπους 42 εθνικών εταιρειών-μελών , αναπτύχθηκε μέσα από ένα διεθνές κίνημα που  στόχο είχε  για να μοιράζεται τη γνώση και να ευθυγραμμίζει τις βέλτιστες πρακτικές σε έναν ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο υγειονομικής περίθαλψης και ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Σήμερα, η FIGO έχει  μέλη  σε 132 χώρες και παραμένει ο μόνος οργανισμός που συγκεντρώνει επαγγελματικές ενώσεις μαιευτήρων και γυναικολόγων στην έρευνα, την υπεράσπιση και τις βέλτιστες κλινικές πρακτικές.

Αν και η ομοσπονδία έχει μεγαλώσει, η αποστολή και οι δεσμεύσεις μας παραμένουν ακριβώς οι ίδιες με αυτές που ορίστηκαν την πρώτη μέρα. Κάθε Εθνική Επιστημονική Εταιρεία  Μέλος  της δεσμεύεται να διασφαλίζει ότι οι γυναίκες όλου του κόσμου θα επιτυγχάνουν τα υψηλότερα δυνατά πρότυπα σωματικής, ψυχικής, αναπαραγωγικής και σεξουαλικής υγείας και ευεξίας καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής τους.     

Με εκτίμηση,

Εκ μέρους του ΔΣ της ΕΜΓΕ

Ο Πρόεδρος: Καθηγητής Δ.Λουτράδης

Ο Γεν Γραμματέας: Δρ. Π.Πετρόπουλος

 

Εμβολιασμός για τις γυναίκες Αναπαραγωγικής Ηλικίας

  • Η κύηση θεωρείται παράγοντας Υψηλού Κινδύνου νόσησης από SARS-CoV-2:
  • H ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 όλων  των εγκύων γυναικών και ειδικά αυτών  με αυξημένο κίνδυνο έκθεσης (όπως ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, κ.α.)
  • Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 των εγκύων γυναικών με συννοσηρότητες που αυξάνουν τον κίνδυνο σοβαρής νόσησης και θανάτου σε περίπτωση λοίμωξης (όπως διαβήτη, καρδιολογικών και αναπνευστικών νοσημάτων και παχυσαρκίας κλπ. )
  • Ο εμβολιασμός συστήνεται κατά την διάρκεια της κύησης σε όλα τα τρίμηνα.
  • Αναφορικά με την επιλογή εμβολιαστικού σκευάσματος προτείνεται η χρήση εμβολίων τεχνολογίας mRNA για την κύηση, καθώς τα μέχρι σήμερα διαθέσιμα επιστημονικά δεδομένα αφορούν κυρίως αυτή την κατηγορία εμβολίων έναντι του SARS-CoV-2 χωρίς όμως να αποκλείονται και οι άλλοι τύποι εμβολίων.
  • H χρήση εμβολίων με αδρανοποιημένους ιούς έναντι SARS-CoV-2 δεν αναμένεται να έχει ανεπιθύμητες ενέργειες στην κύηση παρά την έλλειψη σχετικών δεδομένων
  • Δεν απαγορεύεται ο εμβολιασμός, με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου των γυναικών που θηλάζουν. Ο  θηλασμός δεν αποτελεί αντένδειξη για εμβολιασμό της μητέρας έναντι COVID-19 και ενδέχεται να προσφέρει παθητική ανοσοποίηση στο νεογνό.
  • Η ΕΜΓΕ συνιστά τον εμβολιασμό έναντι του SARS-CoV-2 με οποιαδήποτε τύπο εμβολίου, όλων των γυναικών  που είναι σε προσπάθεια εγκυμοσύνης στο άμεσο μέλλον , η βρίσκονται σε διαδικασίες Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.
  • Δεν συστήνεται τροποποίηση του προγραμματισμού εγκυμοσύνης με βάση τη χορήγηση οποιουδήποτε από τα εμβόλια έναντι COVID-19, δεν προτείνεται τροποποίηση του εμβολιαστικού σχήματος εάν μεταξύ των δόσεων του εμβολίου η δέκτης ανακαλύψει ότι είναι έγκυος και τέλος δεν συστήνεται διακοπή κύησης λόγω εμβολιασμού.
  • Συστήνεται η ύπαρξη μεσοδιαστήματος 14 ημερών μεταξύ του εμβολιασμού έναντι Covid-19 και των άλλων εμβολίων που πρέπει να χορηγούνται κατά την κύηση με βάση την Κατευθυντήρια Οδηγία της ΕΜΓΕ Νο 32 Ανοσοποίηση Στην Κύηση εκτός αν ο άμεσος εμβολιασμός είναι απολύτως αναγκαίος (πχ εμβολιασμός έναντι τετάνου μετά από τραύμα)

https://hsog.gr/wp-content/uploads/2021/05/Vaccine.pdf

Full text PDF