Π.Μ.Σ. «Παθολογία της Κύησης»

Π.Μ.Σ. «Παθολογία της Κύησης»

Γ’ Μαιευτική και Γυναικολογική Κλινική του Εθνικού και Καποδιστριακού
Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ), ΠΓΝ «Αττικόν»
Eθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών
Προκήρυξη θέσεων Μεταπτυχιακών Φοιτητών
Ακαδημαϊκό έτος 2020-2021 – Έναρξη αιτήσεων: 1η Ιουνίου 2020
Δυνατότητα εξ’ αποστάσεως φοίτησης (webinar)

Αγαπητοί συνάδελφοι,

Η παθολογία της κύησης αποτελεί το μεγαλύτερο κεφάλαιο της Μαιευτικής και παραμένει πρόκληση για τους Μαιευτήρες, τις Μαίες αλλά και για ιατρούς άλλων ειδικοτήτων και νοσηλεύτριες οι οποίοι έρχονται συχνά αντιμέτωποι με διαγνωστικά και θεραπευτικά διλήμματα που αφορούν παθολογικές καταστάσεις σε έγκυες ασθενείς.

Το Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθολογία της Κύησης» της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών παρέχει θεμελιώδεις γνώσεις των φυσιολογικών και παθοφυσιολογικών μεταβολών της εγκυμοσύνης καθώς και εξειδικευμένες γνώσεις όσον αφορά τη διάγνωση και αντιμετώπιση μαιευτικών και παθολογικών καταστάσεων της εγκύου οι οποίες παρέχονται από ιατρούς διεθνούς ακτινοβολίας διαφόρων ειδικοτήτων. Η παρακολούθησή του θα βοηθήσει τον επαγγελματία υγείας που θα κληθεί να προσανατολίσει την έγκυο σε ένα παθολογικό περιστατικό.

Σημαντικό πλεονέκτημα του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών «Παθολογία της Κύησης» αποτελεί η δυνατότητα εκπαίδευσης στη Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου “Κύπρος Νικολαΐδης” της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου «Αττικόν», όπου γίνονται σε καθημερινή βάση μεγάλος αριθμός μαιευτικών υπερηχογραφημάτων, παρακολούθηση κυήσεων υψηλού κινδύνου και όλες οι επεμβατικές μέθοδοι προγεννητικής διάγνωσης, ακολουθώντας τα πρωτόκολλα του Fetal Medicine Foundation, UK. Επιπλέον, υπάρχει η δυνατότητα παρακολούθησης των ειδικών ιατρείων, όπως της Γυναικολογικής Ενδοκρινολογίας, των επανειλλημένων αποβολών και των κυήσεων υψηλού κινδύνου στα εξωτερικά ιατρεία της Γ’ Μαιευτικής και Γυναικολογικής κλινικής ΕΚΠΑ. Οι πρωτοπόρες για τα ελληνικά δεδομένα ενδομήτριες επεμβάσεις που διενεργούνται στη Μονάδα Εμβρυομητρικής Ιατρικής και Θεραπείας Εμβρύου “Κύπρος Νικολαΐδης” έχουν καταστήσει τη Μονάδα ως κέντρο αναφοράς για όλη την Ελλάδα δίνοντας την ευκαιρία παρακολούθησης ενδομητρίων επεμβάσεων σε επιπλεγμένα περιστατικά.

Είναι γεγονός ότι κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής μας πορείας, ανεξαρτήτως ειδικότητας, έχουμε κληθεί να αντιμετωπίσουμε περιστατικά που σχετίζονται με τη παθολογία της κύησης, όπως πχ. ο σακχαρώδης διαβήτης της κύησης. Η παρακολούθηση του προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών «Παθολογία της Κύησης» παρέχει σημαντικά εφόδια στην αντιμετώπιση των παθολογικών καταστάσεων στη διάρκεια της κύησης.

Η Διευθύντρια Προγράμματος ΠΜΣ «Παθολογία της Κύησης»

Σοφία Καλανταρίδου
Καθηγήτρια Μαιευτικής – Γυναικολογίας και Στείρωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών
Διευθύντρια Γ΄ Μαιευτικής και Γυναικολογικής Κλινικής Πανεπιστημίου Αθηνών- ΠΓΝ «Αττικόν

ΠΜΣ «ΠΑΘΟΛΟΓΙΑ ΤΗΣ ΚΥΗΣΗΣ»
Α.Κ.Ι.Σ.Α. Π.Γ.Ν. ΑΤΤΙΚΟΝ, ΡΙΜΙΝΙ 1
124 62 ΧΑΪΔΑΡΙ – Τηλ. 210 53 26 447
www.mschighriskpre.gr | email: mschighriskpre@gmail.com